Νέα ιστοσελίδα

Μεταβείτε στη νέα μας ιστοσελίδα

nea ist

κλικ στην εικόνα

imageslogo

bima mathiton 2

28.05.18

Συνέντευξη από τον ζωγράφο, κύριο Δήμο Κηπουρό

Ο κύριος Δήμος Κηπουρός είναι ζωγράφος και καθηγητής Καλλιτεχνικών στο Γυμνάσιο Άνθειας. Παραχώρησε τη συνέντευξη στη Δημοσιογραφική Ομάδα του Γυμνασίου της Άνθειας και στο τμήμα Γ1 του σχολείου, στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ενότητας για την Τέχνη στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

    3thumbnail  

      Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη ζωγραφική;

10 χρόνια

      Πώς αποφασίσατε να γίνετε ζωγράφος;

Αρχικά είχα περάσει στη γραφιστική, αλλά δε μου άρεσε η σχολή. Θεώρησα ότι δεν ήταν τόσο δημιουργική η σχολή ή τουλάχιστον εγώ δεν το έβρισκα τόσο δημιουργικό αυτό που κάνανε εκεί πέρα, οπότε αποφάσισα να δώσω στην Καλών Τεχνών.

      Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα που μάθατε στη Σχολή Καλών Τεχνών;

Δε θα έλεγα ότι ήταν κάτι συγκεκριμένο. Απλά, ήρθα σε επαφή με άλλα παιδιά, που το καθένα είχε τον δικό του τρόπο έκφρασης και αναπτύξαμε έναν διάλογο. Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ.

      Θεωρείτε πως το ταλέντο στη ζωγραφική είναι έμφυτο ή μπορεί κάποιος να το καλλιεργήσει;

Το ταλέντο στη ζωγραφική είναι έμφυτο. Αλλά παρ’ όλ’ αυτά ο καθένας μπορεί να φτάσει κάπου. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και καλλιέργεια η ζωγραφική είναι ένα μέσο έκφρασης με το οποίο μπορεί να εκφραστεί ο οποιοσδήποτε. Αυτός, όμως, που έχει ταλέντο θα διανύσει μακρύτερο δρόμο.

      Τι σας αρέσει περισσότερο στη ζωγραφική;

Ο βαθμός ελευθερίας. Με τη ζωγραφική είμαι ελεύθερος να κάνω οτιδήποτε.

      Έχετε συγκεκριμένες ώρες που σας αρέσει να ζωγραφίζετε;

Ναι, βραδινές ώρες. Όταν ήμουν μικρότερος, φοιτητής, με ενθουσίαζε το γεγονός ότι, ενώ όλος ο άλλος κόσμος κοιμάται το βράδυ, εγώ μένω ξάγρυπνος και προσπαθώ να βγάλω κάτι σε μια επιφάνεια. Τη νύχτα νιώθω ότι συμβαίνει κάτι μαγικό, που τη μέρα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει σ’ εμένα.

      Μπορείτε να μας πείτε ένα χαρακτηριστικό που θα πρέπει να διακρίνει έναν ζωγράφο;

Να αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Αυτό νομίζω το έχουν όλοι οι καλλιτέχνες γενικότερα. Θα πρέπει, επίσης, να είναι πολύ καλός δέκτης του τι συμβαίνει γύρω του.

      Ένα χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει ένας καλός πίνακας;

Ένας καλός πίνακας για μένα πρέπει να έχει ενότητα. Όλα τα μέρη να έχουν μία αρμονία, ώστε το γενικό σύνολο να είναι πάρα πολύ δυνατό. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό των αριστουργημάτων. Σε ένα αριστούργημα όλα του τα μέρη είναι εξίσου δυνατά.

      Θυμάστε ποιος ήταν ο πρώτος πίνακας που ζωγραφίσατε;

Τα πορτρέτα μού άρεσαν πολύ. Ένα πορτρέτο του παππού μου, που ήταν περισσότερο σχέδιο, δεν είχε χρώματα.

      Σας έχουν ζητήσει ποτέ να ζωγραφίσετε κάτι απαιτητικό ή παράξενο;

Ναι! Τώρα τελευταία, ένα συλλέκτης, ο οποίος είναι οδοντοτεχνίτης, μου είχε ζητήσει να του ζωγραφίσω μία οδοντοστοιχία!

thumbnail

      Κυρίως με τι θέματα σας αρέσει να ασχολείστε;

Κοινωνικοπολιτικά. Με τα τεκταινόμενα όχι μόνο στην Ελλάδα, γενικά στον κόσμο. Με τον πόλεμο στη Συρία, για παράδειγμα. Θεωρώ ότι είμαι αρκετά ευαίσθητος με αυτά, οπότε τα θέματά μου κινούνται εκεί πέρα.

      Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσω της ζωγραφικής;

Ακόμη και αν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, θεωρώ ότι το αποτέλεσμα πάντα αυτονομείται. Κι αν ακόμη προσπαθήσω να το εκφράσω με λόγια, ο καθένας βλέπει σε έναν πίνακα ζωγραφικής ό,τι θέλει και προεκτείνει το έργο κατά τη δική του αντίληψη.

      Εμπνέεστε από τους πίνακες κάποιο άλλου ζωγράφου; Ποιος είναι ο αγαπημένος Έλληνας και ποιος ο αγαπημένος σας ξένος ζωγράφος;

Φυσικά και εμπνέομαι. Θα ήμουν ο μεγαλύτερος απατεώνας, αν έλεγα ότι δεν εμπνέομαι. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη. Θεωρώ ότι όλοι ξαναλένε την ίδια ιστορία, απλά αλλάζουν οι χρόνοι. Αυτοί που μου αρέσουν είναι από την εποχή του μπαρόκ ο Βελάσκεθ και ένας άλλος ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

      Ποια τεχνική χρησιμοποιείτε στα έργα σας (π.χ. ρεαλισμός, κυβισμός);

Ο ρεαλισμός, γιατί, όπως σας είπα και πριν, με απασχολούν τα κοινωνικά θέματα.

      Οι πίνακές σας παρουσιάζονται σε εκθέσεις;

Ναι, κατά καιρούς. Στην Αθήνα κυρίως.

      Πώς μπορούμε να δούμε κάποια από τα έργα σας; Υπάρχει κάτι στο διαδίκτυο;

Έχω μία ιστοσελίδα. Ακόμη και αν δεν πω ποια είναι η ιστοσελίδα, αν γκουγκλάρετε το όνομά μου, θα παραπεμφθείτε στη λίστα των σχετικών συνδέσμων.

      Πόσους πίνακες έχετε ζωγραφίσει επίσημα;

Αν βάλω και όσους έκανα στη σχολή, είναι γύρω στα πεντακόσια έργα. Αυτά που θεωρώ εγώ ότι είναι εκθέσιμα, ότι δηλαδή είναι σε ικανοποιητικό βαθμό καλά για να τα παρουσιάσω, είναι γύρω στα εκατόν πενήντα. Κάποια από αυτά τα έχω πουλήσει, άλλα τα έχω χαρίσει σε φίλους.

      Έχετε πουλήσει κάποιον ή κάποιους πίνακές σας;

Ναι. Είναι και θέμα τύχης. Είναι θέμα γούστου αν μας αρέσει κάτι ή δε μας αρέσει κάτι και να πει κάποιος, αν είναι συλλέκτης, εκείνη την ώρα να κάνει και την αγορά.

4thumbnail

      Τι είναι τέχνη; Τι ορισμό θα δίνατε;

Είναι η πιο εύκολη ερώτηση. Αυτό που λέμε όλοι είναι ότι είναι ένα μέσο επικοινωνίας. Φυσικά, ο σκοπός μας είναι αυτό που κάνουμε να το επικοινωνήσουμε με τους άλλους ανθρώπους. Πέρα απ’ αυτό, όμως, είναι και μία ψυχική εκτόνωση, που δεν μπορεί να βγει με κανέναν άλλον τρόπο. Οπωσδήποτε, είναι και το αισθητικό κομμάτι. Ο δρων, ο καλλιτέχνης, έχει ως στόχο να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, ένα ωραίο έργο, όπως μπορούμε να θεωρήσουμε το ωραίο.

      Υπάρχει καλή ή κακή τέχνη;

Υπάρχει και καλή τέχνη, υπάρχει και κακή. Έχει να κάνει με τα κριτήρια που ο καθένας βάζει για το τι θεωρεί καλό σε ένα έργο και τι όχι. Δηλαδή ο καθένας μπαίνει σε μία έκθεση με το δικό του γούστο, ανάλογα με τα πράγματα που έχει δει, τα βιώματά του.

      Υπάρχει περίπτωση που είδατε κάποιο έργο και είπατε αυτό οπωσδήποτε δεν είναι τέχνη;

Δυσκολεύομαι … προσπαθώ να είμαι επιεικής. Δύσκολο να είμαι τόσο αφοριστικός, ώστε να φτάσω στο σημείο να πω αυτό δεν είναι τέχνη. Τις περισσότερες φορές είμαι υπό σκέψη. Στην εποχή μας εξάλλου έχει ανοίξει πάρα πολύ το πεδίο, έχουν γίνει πολλά διαφορετικά πράγματα και έχουν μεγαλώσει τα όρια πάρα πολύ.

      Αν κάποιος αντιληφθεί αυτό που θέλετε να δείξετε με έναν πίνακά σας διαφορετικά απ’ ότι εσείς θα θέλατε, θα θεωρήσετε ότι απέτυχε ο συγκεκριμένος πίνακας;

Σε καμία περίπτωση, διότι, όπως είπα και πριν, το έργο αυτονομείται. Εγώ προσπαθώ να πω κάτι, αλλά κάποιοι φυσικά καταλαβαίνουν κάτι άλλο. Αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο, γιατί με βοηθάει κι εμένα να καταλάβω πράγματα για το έργο που δεν τα είχα αντιληφθεί. Μου αρέσει πολύ να συμβαίνει αυτό, κάποιος να καταλάβει κάτι που δεν είχα σκεφθεί, όταν έκανα το έργο. Μου έχει τύχει σε εγκαίνια να έρχονται κάποιοι και να μου λένε προσωπικές τους ιστορίες για κάποια έργα που έχω κάνει.

      Αν σε κάποιον δεν αρέσει ένας πίνακάς σας, θα του απαντούσατε ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται την τέχνη με τον δικό του τρόπο ή θα του λέγατε κάτι άλλο;

Επειδή αυτό ακριβώς που λέτε συμβαίνει, ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται την τέχνη με τον δικό του τρόπο, δε θα χρειαζόταν να μπω καν στον κόπο να του το πω.

      Πώς μπορεί κάποιος να κατανοήσει έναν πίνακα; Μπορείτε να δώσετε κάποιες συμβουλές, αν υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά επίπεδα. Η ανάγνωση του τι εικονίζει το έργο. Μορφοπλαστικά, δηλαδή με τι τεχνικές έχει δημιουργηθεί. Τα νοήματα, που είναι ίσως και το δυσκολότερο στάδιο, το τι θέλει να πει ο καλλιτέχνης που λέμε. Αυτά είναι κυρίως τα τρία στάδια. Το τρίτο, τα νοήματα, είναι και το πιο δύσκολο, γιατί τα νοήματα αντλούνται από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις.

      Υπάρχει κάποιος πίνακας δικός σας που είναι ιδιαίτερα ξεχωριστός για σας;

Δύσκολο. Έχω κάποιους, αλλά γενικά με το αποτέλεσμα δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι. Μου αρέσει πολύ η διαδικασία. Τη στιγμή, δηλαδή, που ζωγραφίζω, αυτό ως πράξη μου αρέσει πάρα πολύ. Συνήθως από το σύνολο ενός έργου μου μου αρέσουν τμήματά του. Δεν είναι θέμα αυστηρότητας. Έτσι μου βγαίνει. Έχω συνηθίσει να λειτουργώ έτσι. Μπορώ να πω, όμως, ότι ξεχωριστά για μένα είναι τα πορτρέτα των γονιών μου.

      Υπάρχει κάποιος πίνακας δικός σας που θεωρείται ότι είναι ο καλύτερός σας;

Δεν έχω απάντηση. Αν ήμουν πολιτικός, θα ήμουν πολύ τίμιος και μόνο με αυτό που λέω, ότι δεν έχω απάντηση. Οι πολιτικοί συνήθως ελίσσονται. Προσπαθούν να δώσουν μία απάντηση, ακόμα και όταν αυτή δεν τους εκφράζει. Εγώ θεωρώ ότι δεν έχω απάντηση στην ερώτησή σας.

2thumbnail

      Είναι κουραστικό να ζωγραφίζει κάποιος;

Ναι. Εγώ θα έλεγα ότι είναι ένα ευχάριστο μαρτύριο. Περισσότερο κουράζεσαι όχι σωματικά, αλλά ψυχικά.

      Σας παίρνει πολύ καιρό να ζωγραφίσετε έναν πίνακα;

Εξαρτάται από τη διάσταση. Εξαρτάται, επειδή κάνω ρεαλισμό, από το πόση λεπτομέρεια θα βάλω σε αυτό που κάνω. Το περισσότερο που μου πήρε για ένα έργο ήταν ένας μήνας.

      Θα προτείνατε σε κάποιον να γίνει ζωγράφος και γιατί;

Νομίζω ότι δε θα μπορούσα εγώ να παροτρύνω κάποιον να ασχοληθεί. Μέσα μας βρίσκεται το μικρόβιο. Είναι μια ανάγκη που δεν μπορούμε να την εκτονώσουμε με άλλον τρόπο. Δε σημαίνει ότι αν εγώ σου περιγράψω πόσο ωραίο είναι να δημιουργείς, εσύ αυτόματα θα το νιώσεις. Θα πρέπει να υπάρχει μέσα σου. Βέβαια, με κάποιους τρόπους προσπαθώ να περάσω αυτήν την αγάπη που έχω γι’ αυτό που κάνω στα Εικαστικά, όταν διδάσκω στο σχολείο.

      Αν είχατε τη δυνατότητα να αλλάξετε και να ασχοληθείτε με άλλη μορφή τέχνης, τι θα επιλέγατε;

Θα επέλεγα τη μουσική. Από μικρός έκανα μαθήματα πιάνου και μου αρέσει πολύ η μουσική.

      Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον σε ό,τι αφορά τη ζωγραφική;

Να βλέπω εκθέσεις. Να κάνω ταξίδια στον κόσμο. Να βλέπω καλή ζωγραφική και να προσπαθώ να αντιληφθώ πράγματα για τη ζωγραφική με τα οποία θα με βελτιώσω, όχι τόσο για να δείξω αυτά που κάνω, αλλά για να παίρνω εγώ ικανοποίηση.

      Οι γυναίκες το βρίσκουν ελκυστικό να είναι κάποιος ζωγράφος;

Δεν ξέρω! Εσείς να μου πείτε οι γυναίκες τι θεωρούν. Και ναι και όχι … ίσως περισσότερο ναι … δεν ξέρω!

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον κύριο Κηπουρό (κλικ εδώ, εδώ κι εδώ).

kali sxoliki xronia

ekpaideytiko yliko

dimodiografiki omada

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ

ta video mas

facebook 3

biblioepiskepton

Λίγο σκάκι;

skaki

ksenagisi

Ξενάγηση στην ιστοσελίδα

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Ελληνικός πολιτισμός. Σχολιασμός-ασκήσεις στα φιλολογικά μαθήματα
  • Ασφάλεια στο διαδίκτυο
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία
  • Η εφημερίδα μας, 2011-2012
  • Ανέκδοτα
  • Κείμενα όλων των ειδών
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Άνθειας-Αρίστεινου "Σπάρτακος"
  • Ηλεκτρονικά λεξικά

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

     european soccer European Soccer

      tennis grand slam Tennis Grand Slam

 basketball jam Basketball Jam

free running Free Running

pizza hot Pizza Hot

Rat Fishing Rat Fishing

Rubble Trouble Ruble Trouble

bow master Bow Master

crashdown Crashdown

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΣ στο Google maps

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΘΑ ΗΜΟΥΝ ...

... ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ, ΑΝ ΕΙΧΑ ...