Νέα ιστοσελίδα

Μεταβείτε στη νέα μας ιστοσελίδα

nea ist

κλικ στην εικόνα

imageslogo

bima mathiton 2

17.01.13

Ματωμένα χώματα

matomena xomata mikro

 Το μυθιστόρημα ?Ματωμένα χώματα? γράφτηκε από τη Διδώ Σωτηρίου και εκτυπώθηκε πρώτη φορά το 1962.

Υπόθεση

 Βρισκόμαστε στο 1910, σε ένα πανέμορφο χωριό της Τουρκίας. Ο ήρωας, ο Μανώλης Αξιώτης, παιδί μιας πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας, ζει με τους γονείς και τα πέντε αδέρφια του μέσα σε συνθήκες φτώχειας, πείνας και μιζέριας. Ο πατέρας του Μανώλη δούλευε στα χωράφια, η μητέρα του ήταν νοικοκυρά και ο ίδιος βοηθούσε τον πατέρα του στις δουλειές και ταυτόχρονα δούλευε και αλλού βοηθώντας στην συντήρηση της οικογένειας.

Ο Μανώλης και οι υπόλοιποι Έλληνες ζούσαν αρμονικά με τους Τούρκους. Όλοι ζούσαν ήρεμα, μέχρι που άρχισαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και, έπειτα, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η ελληνοτουρκική φιλία σταματά μιας και η Τουρκία μπήκε στον πόλεμο. Οι συνθήκες είναι άσχημες και πολλοί πεθαίνουν από την πείνα, τις αρρώστιες και τους διωγμούς των Τούρκων. Ταυτόχρονα αρχίζουν και οι στρατεύσεις των χριστιανών στα Αμελέ Ταμπουρού (Τάγματα Εργασίας). Εκεί στείλανε και τον Μανώλη, αλλά κατάφερε να λιποταχτήσει.

Μετά από πολλές ταλαιπωρίες, το 1922 ο Μανώλης βρίσκεται να πολεμά με τον ελληνικό στρατό εναντίον των Τούρκων. Μετά από σκληρές και άγριες μάχες οι Έλληνες υποχώρησαν ηττημένοι. Στη Σμύρνη ο Μανώλης ψάχνει να βρει τους δικούς του απελπισμένος. ΟΙ Τούρκοι κάνουν στάχτη τα πάντα. Ο Μανώλης συλλαμβάνεται, αλλά δραπετεύει και πηγαίνει στην Ελλάδα. Τώρα θα πρέπει να βρει τους δικούς του.

 Κριτική

 Με τον ρεαλιστικό τρόπο που περιγράφει οι συγγραφέας, όλα αυτά τα γεγονότα έρχονται στα μάτια μου σαν εικόνες αληθινές. Μου έρχονται στο νου όλες εκείνες οι ιστορίες που μου έλεγε η γιαγιά μου για την προσφυγιά.

Όλα βέβαια τα γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο μάς μοιάζουν διαφορετικά και περίεργα, μιας και εμείς δεν έχουμε τέτοιες εμπειρίες, όπως οι ήρωες του βιβλίου. Και όμως, όλα αυτά είναι αληθινά και, με τα επίθετα και τις λέξεις που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, όποιος διαβάσει το βιβλίο θα νιώσει παράξενα και κάτι μοναδικό, θα νιώσει λύπη, αλλά και χαρά.

Κατά τη γνώμη μου το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου ?Ματωμένα χώματα? είναι ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσει κανείς.

Γούδρα Σμαρώ, Α1 (σχολ. έτος 2012-2013)

 

 

Η κρατική τηλεόραση έχει πραγματοποιήσει αφιερώματα στη Διδώ Σωτηρίου στις εκπομπές της ?Μονόγραμμα? (κλικ εδώ), ?Νυχτερινός επισκέπτης? (κλικ εδώ) και ?Βάθος πεδίου? (κλικ εδώ).

 

kali sxoliki xronia

ekpaideytiko yliko

dimodiografiki omada

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ

ta video mas

facebook 3

biblioepiskepton

Λίγο σκάκι;

skaki

ksenagisi

Ξενάγηση στην ιστοσελίδα

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Ελληνικός πολιτισμός. Σχολιασμός-ασκήσεις στα φιλολογικά μαθήματα
  • Ασφάλεια στο διαδίκτυο
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία
  • Η εφημερίδα μας, 2011-2012
  • Ανέκδοτα
  • Κείμενα όλων των ειδών
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Άνθειας-Αρίστεινου "Σπάρτακος"
  • Ηλεκτρονικά λεξικά

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

     european soccer European Soccer

      tennis grand slam Tennis Grand Slam

 basketball jam Basketball Jam

free running Free Running

pizza hot Pizza Hot

Rat Fishing Rat Fishing

Rubble Trouble Ruble Trouble

bow master Bow Master

crashdown Crashdown

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΣ στο Google maps

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΘΑ ΗΜΟΥΝ ...

... ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ, ΑΝ ΕΙΧΑ ...