Νέα ιστοσελίδα

Μεταβείτε στη νέα μας ιστοσελίδα

nea ist

κλικ στην εικόνα

imageslogo

bima mathiton 2

08.11.12

Ο Νομός Έβρου

xartis ebrou Ο Νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στο φυσικό σύνορο της χώρας με την Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά. Η γεωπολιτική θέση του Νομού είναι εξαιρετικά σημαντική. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, μεταξύ στρατηγικών σημείων έντονης οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας.

Η οικονομία του Νομού μας στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία), αν και οι δραστηριότητες αυτές παρουσιάζουν μείωση προς όφελος του τριτογενούς τομέα της οικονομίας (παροχή υπηρεσιών), ο οποίος εξελίσσεται σε βασικό παράγοντα απασχόλησης.

Ο Έβρος διαθέτει φυσικές ομορφιές και περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, όπως είναι το Δέλτα του Έβρου, το Δάσος της Δαδιάς και το νησί της Σαμοθράκης, καθώς και περιοχές με ιστορικό ενδιαφέρον, όπως η Τραϊανούπολη, η Μεσημβρία, η Μάκρη και το Διδυμότειχο. Ο Έβρος συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα και φημίζεται για τις ωραίες του παραλίες, που έχουν τιμηθεί με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Νομός προσφέρεται, επίσης, και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κυρίως στο νησί της Σαμοθράκης.

Στα Νοτιοανατολικά του Νομού Έβρου ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα πλούσιο και αξιόλογο Δέλτα διεθνούς σημασίας με συνολική έκταση 500.000 στρέμματα, από τα οποία τα 100.000 ανήκουν στην Τουρκία. Οι βιότοποι του Δέλτα είναι μοναδικοί, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί εικοσιτέσσερις αυτοτελείς φυτοκοινωνίες που συνθέτουν ένα ποικιλόμορφο μωσαϊκό. Σε ότι αφορά την πανίδα, έχουν καταγραφεί 314 είδη πουλιών, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος, αν συγκριθεί με το σύνολο των ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

potamos evros         potamos evros2         delta evroy         delta evroy2

                                                                                  Εικόνες από το Δέλτα του Έβρου

Σημαντικά αναπτυξιακά έργα που μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες και να προσφέρουν ασφαλή και άνετη μετακίνηση είναι η Εγνατία Οδός και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με τον περίφημο Φάρο,faros τον υψηλότερο της Ελλάδας, που πρωτολειτούργησε την 1η Ιουλίου 1880 και βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία. Ο Φάρος σήμερα αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Αλεξανδρούπολης.

Απέναντι από την Αλεξανδρούπολη δεσπόζει το νησί μας, η Σαμοθράκη. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τους Πελασγούς και αργότερα από τους Θράκες. Η αρχαία πόλη, η Παλαιόπολη, βρίσκεται στα βόρεια του νησιού. Στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. το νησί αποικίσθηκε από Έλληνες της Σάμου. Η Σαμοθράκη παρουσιάζει μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον λόγω των Καβειρίων Μυστηρίων που τελούνταν στον χώρο του «Ιερού των Μεγάλων Θεών», τον σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο στο νησί. Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να θαυμάσει τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας, να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, να μάθει για τα Καβείρια Μυστήρια, να αναρριχηθεί στο Σάος ή να κολυμπήσει στις βάθρες.

    xora samothrakis    xora samothrakis2  

                                                              Η Χώρα της Σαμοθράκης

  bathres    bathres2

                                               Οι βάθρες, πανέμορφες οάσεις δροσιάς

 Το Σουφλί αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν ότι κατοικούνταν κατά την διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου. Το Σουφλί, όμως, είναι κυρίως γνωστό για την βιομηχανία του μεταξιού που αναπτύχθηκε εκεί τον 19ο αιώνα. Με την ανακάλυψη του μεταξιού η βιοτεχνία του Σουφλίου σταδιακά παρήκμασε. Σήμερα, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο Μετάξης.

Το Διδυμότειχο έχει μακραίωνη ιστορία, καθώς κατοικούνταν ήδη από τη Νεολιθική περίοδο. Στη διάρκεια των αιώνων υπήρξε για την περιοχή της Θράκης σταυροδρόμι εμπορίου και πολιτισμού. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε κατά τη βυζαντινή περίοδο. Τόποι επίσκεψης είναι το κάστρο του Διδυμοτείχου, η Πλωτινόπολη, το Μεγάλο Τέμενος, η Πυροστιά, το Λαογραφικό Μουσείο.

        kastrodidymoteixoy      orestiada

                Το Κάστρο του Διδυμότειχου                Η πόλη της Ορεστιάδας   

  Η Ορεστιάδα ή Νέα Ορεστιάδα είναι η νεότερη πόλη του Νομού Έβρου και η βορειότερη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1923 από Έλληνες πρόσφυγες που κατάγονταν από την περιοχή της Αδριανούπολης και κυρίως από το προάστιό της Καραγάτς ή Κάραγατς. Σήμερα αποτελεί αγροτοεμπορικό κέντρο του Νομού.

Η ιστορία του Έβρου είναι μακρόχρονη και, μολονότι άγνωστη στον ελλαδικό χώρο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η κάθε εποχή έχει αφήσει τα σημάδια της. Ο Έβρος είχε και έχει ιστορία και συνέχεια, κάτι που το αποκαλύπτουν συνεχώς οι ανασκαφές.

 

 

 

 


 

 

 

 

Η παράδοση στον Νομό μας είναι πλούσια, όπως πλούσια είναι και τα συναισθήματα του λαού μας. Οι άνθρωποι του Έβρου με τα έργα τους και τις συνήθειές τους αποδεικνύουν με τρόπο μοναδικό πως η παράδοση στον Έβρο δεν είναι κάτι που ασχολούνται με αυτό μόνο οι μελετητές, αλλά αποτελεί τρόπο ζωής.

 Κείμενο: Γούδρα Σμαρώ, Α1 (σχολ. έτος 2012-2013)

kali sxoliki xronia

ekpaideytiko yliko

dimodiografiki omada

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ

ta video mas

facebook 3

biblioepiskepton

Λίγο σκάκι;

skaki

ksenagisi

Ξενάγηση στην ιστοσελίδα

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Ελληνικός πολιτισμός. Σχολιασμός-ασκήσεις στα φιλολογικά μαθήματα
  • Ασφάλεια στο διαδίκτυο
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία
  • Η εφημερίδα μας, 2011-2012
  • Ανέκδοτα
  • Κείμενα όλων των ειδών
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Άνθειας-Αρίστεινου "Σπάρτακος"
  • Ηλεκτρονικά λεξικά

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

     european soccer European Soccer

      tennis grand slam Tennis Grand Slam

 basketball jam Basketball Jam

free running Free Running

pizza hot Pizza Hot

Rat Fishing Rat Fishing

Rubble Trouble Ruble Trouble

bow master Bow Master

crashdown Crashdown

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΣ στο Google maps

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΘΑ ΗΜΟΥΝ ...

... ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ, ΑΝ ΕΙΧΑ ...