Νέα ιστοσελίδα

Μεταβείτε στη νέα μας ιστοσελίδα

nea ist

κλικ στην εικόνα

imageslogo

bima mathiton 2

20.03.17

Συνέντευξη από τις Νοσηλεύτριες-Διδάσκουσες του

Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης

 ees

 

 Τι ακριβώς είναι ο Ερυθρός Σταυρός και ποιες υπηρεσίες παρέχει; Σε ποιες δράσεις συμμετέχετε;

Μπαμπούλη Αλεξάνδρα: Ο Ερυθρός Σταυρός είναι η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση στον κόσμο, ένας ανθρωπιστικός οργανισμός που βρίσκεται όπου υπάρχει ανθρώπινη ανάγκη, σε καιρό πολέμου ή σε καιρό ειρήνης. Οι υπηρεσίες μας, εδώ στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούμαστε, φυσικά, σε συνθήκες ειρήνης, αφορούν κυρίως το κομμάτι της εκπαίδευσης, εκπαίδευση εθελοντών Νοσηλευτικής και εκπαίδευση των πολιτών στις Πρώτες Βοήθειες. Έχουμε ομάδες εθελοντών που δραστηριοποιούνται, όπως την Ομάδα Υγειονομικής Κάλυψης και την Ομάδα του Νοσοκομείου. Αναπτύσσουμε, βέβαια, και δράσεις κοινωνικής βοήθειας. Τη δράση των Ομάδων μας και τις άλλες δράσεις θα τις δείτε καλύτερα στο βιντεάκι που θα σας δείξουμε με τις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης για το έτος 2016.

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων τις οποίες βοηθάτε;

Παπάζογλου Ειρήνη: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν οικονομικά προβλήματα, άλλοι που έχουν προβλήματα υγείας. Ο Ερυθρός Σταυρός βοηθάει όλους τους ανθρώπους. Τηρούμε πάντα τις αρχές μας: ανθρωπισμός, αμεροληψία, ουδετερότητα, ανεξαρτησία, εθελοντισμός, ενότητα, παγκοσμιότητα. Ο Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται παντού στην ανάγκη.

Τα τρόφιμα που διανέμετε τα αγοράζετε εσείς;

Μπαμπούλη Αλεξάνδρα: Τα τρόφιμα που διανέμουμε κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα είναι συνήθως προσφορές εταιρειών στις οποίες απευθυνόμαστε. Κάποιες φορές, όμως, όταν τα τρόφιμα δεν επαρκούν, συμπληρώνουμε, όσο το δυνατόν, κι εμείς από δικούς μας οικονομικούς πόρους.

Ποιοι μπορούν να γίνουν εθελοντές; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Παπάζογλου Ειρήνη: Εθελοντής μπορεί να γίνει όποιος θέλει, αρκεί να είναι ενήλικος, πάνω από 18 ετών, να έχει απολυτήριο Λυκείου και, φυσικά, πολύ διάθεση για εθελοντική προσφορά.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στα μαθήματα Πρώτων Βοηθειών; Υπάρχουν κάποια δίδακτρα;

Μπαμπούλη Αλεξάνδρα: Στα σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών μπορεί αν συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε. Δίδακτρα δεν πληρώνουν οι μαθητών των σχολείων όπου παραδίδουμε μαθήματα Πρώτων Βοηθειών. Τα πλήρη σεμινάρια, με πρόγραμμα δεκατεσσάρων ωρών, κοστολογούνται 40 ευρώ, εκτός από τις κατηγορίες των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των ανέργων, για τις οποίες υπάρχει έκπτωση 50%.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε να παρέχουμε Πρώτες Βοήθειες;

Παπάζογλου Ειρήνη: Είναι πάρα πολύ χρήσιμο να γνωρίζει κανείς Πρώτες Βοήθειες για τον εαυτό του, για να βοηθήσει άτομα του οικείου του περιβάλλοντος, για τον συνάνθρωπό του. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε Πρώτες Βοήθειες, για να μπορούμε να βοηθήσουμε, όταν συμβεί κάποια ατύχημα. Η εκπαίδευση, μάλιστα στις Πρώτες Βοήθειες θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία, να μαθαίνουμε όλοι πότε πρέπει να βοηθάμε και πώς.

ees 2

Από πότε λειτουργεί ο Ερυθρός Σταυρός στην Ελλάδα και από πότε στην Αλεξανδρούπολη;

Μπαμπούλη Αλεξάνδρα: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε το 1877. Τα τοπικό Τμήμα της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1938.

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει Ερυθρός Σταυρός;

Παπάζογλου Ειρήνη: Υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν Περιφερειακά Τμήματα σε όλους τους Νομούς και, μάλιστα, σε κάποιους Νομούς λειτουργούν και παραπάνω από ένα. Στον Νομό Έβρου, για παράδειγμα, εκτός από την Αλεξανδρούπολη τοπικά τμήματα λειτουργούν και στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο.

Γιατί ονομάστηκε η οργάνωσή σας Ερυθρός Σταυρός;

Παπάζογλου Ειρήνη: Ο ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού, ο Ερρίκος Ντυνάν, ήταν Ελβετός, ο οποίος, μετά από μία μάχη με πολλούς τραυματίες, εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός εθελοντικού οργανισμού, ο οποίος θα προσφέρει Πρώτες Βοήθειες στους τραυματίες. Το σύμβολο του Ερυθρού Σταυρού, κόκκινος σταυρός σε λευκό φόντο, είναι αντίστροφα τα χρώματα της ελβετικής σημαίας, που είναι λευκός σταυρός σε κόκκινο φόντο. Από το έμβλημα με τον κόκκινο σταυρό ονομάστηκε και η ίδια η οργάνωση Ερυθρός Σταυρός.

Η Ερυθρά Ημισέληνος είναι κάτι διαφορετικό από τον Ερυθρό Σταυρό;

Μπαμπούλη Αλεξάνδρα: Η Ερυθρά Ημισέληνος είναι το ίδιο με τον Ερυθρό Σταυρό. Ένας είναι ο Ερυθρός Σταυρός. Απλά, οι μουσουλμανικές χώρες υιοθέτησαν ως σύμβολο, αντί για τον σταυρό, την ημισέληνο. Και τα δύο σύμβολα είναι νόμιμα, επίσημα αναγνωρισμένα και καθορίζουν τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Πώς νιώθετε που βοηθάτε τους ανθρώπους;

Μπαμπούλη Αλεξάνδρα: Νιώθουμε πολύ χαρά, μεγάλη ικανοποίηση. Για όλους όσοι εργαζόμαστε στον Ερυθρό Σταυρό το κίνητρό μας ήταν αυτό ακριβώς για το οποίο εργαζόμαστε, να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας. Οπότε εμείς παίρνουμε ικανοποίηση μέσα από τη δουλεία μας και αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ένας επαγγελματίας, να ικανοποιείται μέσα από την εργασία του.

   Συνέντευξη: Δημοσιογραφική Ομάδα Γυμνασίου Άνθειας (σχολ. έτος 2016-2017)

Τις ερωτήσεις διατύπωσαν εκ μέρους όλης της Δημοσιογραφικής Ομάδας οι μαθητές Αδαμίδη Ευστρατία (Α1) και Τζιαμπαζίδης Πάρης (Α1)

Περισσότερα για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Αλεξανδρούπολης μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του (κλικ εδώ).

kali sxoliki xronia

ekpaideytiko yliko

dimodiografiki omada

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ

ta video mas

facebook 3

biblioepiskepton

Λίγο σκάκι;

skaki

ksenagisi

Ξενάγηση στην ιστοσελίδα

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Ελληνικός πολιτισμός. Σχολιασμός-ασκήσεις στα φιλολογικά μαθήματα
  • Ασφάλεια στο διαδίκτυο
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία
  • Η εφημερίδα μας, 2011-2012
  • Ανέκδοτα
  • Κείμενα όλων των ειδών
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Άνθειας-Αρίστεινου "Σπάρτακος"
  • Ηλεκτρονικά λεξικά

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

     european soccer European Soccer

      tennis grand slam Tennis Grand Slam

 basketball jam Basketball Jam

free running Free Running

pizza hot Pizza Hot

Rat Fishing Rat Fishing

Rubble Trouble Ruble Trouble

bow master Bow Master

crashdown Crashdown

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΣ στο Google maps

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΘΑ ΗΜΟΥΝ ...

... ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ, ΑΝ ΕΙΧΑ ...