Νέα ιστοσελίδα

Μεταβείτε στη νέα μας ιστοσελίδα

nea ist

κλικ στην εικόνα

imageslogo

bima mathiton 2

20.02.18

Ενημέρωση από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης

P2160023

   Στις 16 Φεβρουαρίου το σχολείο μας επισκέφτηκαν δύο εκπρόσωποι του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης. Ο κος Κοντακίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου επί 20 έτη - ο φίλος μας ο Τάσος, όπως μας συστήθηκε – ξεκίνησε μία συζήτηση μαζί μας με θέμα την αιμοδοσία.

   Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση καταρχάς είχε το ίδιο το αίμα και κάποιες σημαντικές πληροφορίες γι’ αυτό, όπως από πού και πώς παράγεται, τα συστατικά από τα οποία αποτελείται, οι ασθένειες που σχετίζονται με το αίμα.

            P2160010     P2160011

P2160012

  Ο κος Κοντακίδης, με ιδιαίτερο ζήλο σε αυτά που μας έλεγε, τόνισε πως ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει ένα δώρο ζωής στους συνανθρώπους του με την ενέργεια της αιμοδοσίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν, ώστε κάποιος να γίνει αιμοδότης. Επίσης ενημερωθήκαμε και για την ημέρα, κάθε Σάββατο πρωί, κατά την οποία όποιος θέλει μπορεί να δώσει αίμα στον χώρο έξω από το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης.

  Γιατί όμως να δώσει κάποιος αίμα; Τονίστηκε ότι παρά τη δράση του Συλλόγου Αιμοδοτών μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί καταθέτουν το Σάββατο τη συμβολή στον συνάνθρωπό τους χαρίζοντας τη συνηθισμένη ποσότητα αίματος, μία μόνο φιάλη αίμα. Αυτοί οι λίγοι άνθρωποι που προσφέρουν το αίμα τους μπορούν να το κάνουν όμως το μέγιστο 3 φορές τον χρόνο, ενώ στη χώρα μας υπάρχουν περίπου δύο χιλιάδες πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, ο κάθε ένας από τους οποίους χρειάζεται τέσσερις φιάλες αίμα τον μήνα. Συνολικά η Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 600.000 φιάλες αίματος τον χρόνο. Όπως καταλαβαίνουμε, με τους λιγοστούς εθελοντές αιμοδότες ένας τόσο μεγάλος αριθμός φιαλών αίματος φαντάζει ακατόρθωτο να συγκεντρωθεί.

         P2160014     P2160019

  Άλλος λόγος για τον οποίο κάποιος μπορεί να χρειαστεί αίμα είναι τα τροχαία ατυχήματα, κάτι που μπορεί να συμβεί στο καθένα μας. Το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει στα επείγοντα αυτά περιστατικά και να διαθέσει την απαιτούμενη ποσότητα του πολύτιμου κόκκινου υγρού που κυλά στις φλέβες μας, ώστε να ξεγελάσει τον θάνατο.

  Ένα άλλο παράδειγμα της σοβαρής έλλειψης του αίματος είναι η αδυναμία των νοσοκομείων να ανταπεξέλθουν όταν συμβαίνει το ίδιο το θαύμα της ζωής, η γέννηση ενός παιδιού. Το αποτέλεσμα είναι οι συγγενείς της γυναίκας που κυοφορεί και γεννά να «τρέχουν» ως την τελευταία στιγμή να δώσουν αίμα, μήπως κάτι πάει στραβά.

               P2160021

  Συμπέρασμα από όλα αυτά είναι πως μία από τις προτεραιότητές μας θα πρέπει να είναι να είμαστε ή να γίνουμε σωστοί στις υποχρεώσεις μας ως αιμοδότες και να προσφέρουμε απλόχερα το δώρο της ζωής σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Ας σταματήσουμε να είμαστε αυτοί που ζητάνε κάτι από άλλους, ενώ εμείς οι ίδιοι δεν το έχουμε προσφέρει ποτέ!

        

Κείμενο: Αδαμίδη Ευστρατία, Β1 (σχολ. έτος 2017-2018)

kali sxoliki xronia

ekpaideytiko yliko

dimodiografiki omada

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ

ta video mas

facebook 3

biblioepiskepton

Λίγο σκάκι;

skaki

ksenagisi

Ξενάγηση στην ιστοσελίδα

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Ελληνικός πολιτισμός. Σχολιασμός-ασκήσεις στα φιλολογικά μαθήματα
  • Ασφάλεια στο διαδίκτυο
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία
  • Η εφημερίδα μας, 2011-2012
  • Ανέκδοτα
  • Κείμενα όλων των ειδών
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Άνθειας-Αρίστεινου "Σπάρτακος"
  • Ηλεκτρονικά λεξικά

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

     european soccer European Soccer

      tennis grand slam Tennis Grand Slam

 basketball jam Basketball Jam

free running Free Running

pizza hot Pizza Hot

Rat Fishing Rat Fishing

Rubble Trouble Ruble Trouble

bow master Bow Master

crashdown Crashdown

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΣ στο Google maps

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΘΑ ΗΜΟΥΝ ...

... ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ, ΑΝ ΕΙΧΑ ...