Νέα ιστοσελίδα

Μεταβείτε στη νέα μας ιστοσελίδα

nea ist

κλικ στην εικόνα

imageslogo

bima mathiton 2

16.03.13

Η Αλεξανδρούπολη

 Η πόλη

                        volta faros            alexpoli 1

  Η Αλεξανδρούπολη είναι πόλη της Θράκης και πρωτεύουσα του νομού Έβρου. Έχει πληθυσμό 57.812 κατοίκους (απογραφή 2011). Είναι σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας. Κατέχει ηγεμονική θέση στο γεωγραφικό χώρο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, καθώς αποτελεί τη βασική πύλη διασύνδεσης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Μεσογείου, της Ασίας και της Παρευξείνιας ζώνης και έχει αναδειχθεί  μείζων εσωτερικός συνοριακός κόμβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Ιστορία

Ανθρώπινη κατοίκηση παρουσιάζεται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης από τα νεολιθικά χρόνια (4500-3000 π.Χ.). Η ζώνη της Αλεξανδρούπολης - όπως και όλη η έκταση από το Δέλτα του ποταμού Έβρου μέχρι και τη Βιστωνίδα λίμνη και με όριο προς βορρά τους πρόποδες του ορεινού όγκου της Ροδόπης - κατοικείται από τους Κίκονες. Στο τέλος της εποχής του χαλκού και στην πρώιμη εποχή του σιδήρου απαντώνται όλοι οι συνηθισμένοι τύποι μεγαλιθικών μνημείων: οχυρές ακροπόλεις, υπαίθρια ιερά για τη λατρεία του ήλιου και των άστρων, ανθρωπόμορφες βραχογραφίες.

Από τον 7ο προ Χριστού αιώνα ο κυριότερος πολιτικός και οικονομικός παράγοντας του χώρου είναι η πόλη-κράτος της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που καλύπτουν το διάστημα από τον 5ο π.Χ. αιώνα έως τον 4ο μ.Χ. αιώνα, παραδίδονται έξι πόλεις και ένα τοπωνύμιο. Ο Ηρόδοτος αναφέρει τις: Μεσημβρία, Ζώνη, Σαλή και το Σέρρειον. Μεταγενέστερες πηγές συμπληρώνουν τις: Δρυς, Τέμπυρα και Χαράκωμα. Στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. ορισμένες από αυτές πλήρωναν σοβαρό φόρο στην αθηναϊκή συμμαχία. Η πόλη Σάλη ταυτίζεται με τη σημερινή Αλεξανδρούπολη.

Στα ρωμαϊκά χρόνια κυριαρχεί στην έκταση της Σαμοθράκης Περαίας μια νέα πόλη, η Τραϊανούπολη και οργανώνονται μεγάλα οδικά δίκτυα όπως η Εγνατία οδός. Στα βυζαντινά χρόνια η περιοχή παίζει πρωτεύοντα ρόλο, καθώς αποτελεί την άμεση γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, και στα όρια της ακμάζουν σημαντικές πόλεις ή οικισμοί (Τραϊανούπολη, Βήρα, Μάκρη) και μοναστικά συγκροτήματα (Παναγιά Κοσμοσώτειρα στις Φέρες, σπηλαιώδης ναός των Αγίων Θεοδώρων), που προστατεύονται από ισχυρές στρατιωτικές εγκαταστάσεις (κάστρα Ποτάμου και Άβαντα.)

Για λόγους που δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα οι πόλεις (Σάλη, Ζώνη, Δρυς και Σέρρειο) καταστράφηκαν σε κάποια περίοδο, ισοπεδώθηκαν και έσβησαν από τα γραπτά κείμενα των περιγραφών. Ο τόπος έγινε ένα απέραντο δάσος, κυρίως από βελανιδιές. Το πιο πυκνό σημείο του βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής πόλης της Αλεξανδρούπολης. Το δάσος αυτό, που οι κάτοικοι από τα γύρω μέρη, το έλεγαν Δεδέ-Αγάτς, το διαφέντευαν τρεις Τούρκοι τσιφλικάδες, που είχαν χιλιάδες στρέμματα για καλλιέργεια και βοσκοτόπια.

Μετά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1830, το τουρκικό κράτος προσπάθησε να εκσυγχρονιστεί για να συμβαδίσει κάπως με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ένα από τα σύγχρονα επιτεύγματα ήταν ο σιδηρόδρομος. Τότε, γύρω από αυτόν τον τόπο υπήρχαν καλύβες και μικρόσπιτα ψαράδων. Οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι δημιούργησαν ένα μικρό οικισμό ? τη μετέπειτα Αλεξανδρούπολη - που μεγάλωνε σιγά-σιγά. Η αρχή του οικισμού είναι στη δεκαετία του 1850. Την ανάπτυξη του οικισμού σταμάτησε ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1878. Η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Κατά την εννιάμηνη παραμονή τους οι Ρώσοι άφησαν ένα σχέδιο πόλης για την παραλιακή περιοχή από την κεντρική λεωφόρο ως την θάλασσα. Η εφαρμογή του όμως υλοποιήθηκε μετά την αποχώρηση τους. Το τέλος του πολέμου βρήκε την πόλη στα χέρια των Βουλγάρων με τη συνθήκη του Αγίου-Στεφάνου. Τρεις μήνες όμως αργότερα με νέα συνθήκη η πόλη επέστρεψε στην Τουρκία.

Το 1913, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, έμεινε για λίγο υπό ελληνική διακυβέρνηση αλλά πέρασε στη Βουλγαρία με τη Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913). Η πόλη σχεδόν ερημώνει από Έλληνες, ενώ οι Βούλγαροι προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές.

oldalexpoli 4

Μετά το τέλος του πρώτου Παγκόσμιου πολέμου υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ (27 Νοεμβρίου 1919) σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία ως μεγάλη ηττημένη παραιτείται όλων των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της μεσημβρινής δυτικής Θράκης. Το Δεδέ Αγάτς κυβερνείται προσωρινά από μια Διασυμμαχική Διοίκηση, με κυβερνητικό αντιπρόσωπο τον Χαρίσιο Βάμβακα, στενό συνεργάτη του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος κατορθώνει να ενσωματώσει την περιοχή στον ελληνικό διοικητικό οργανισμό, πριν ακόμη επιδικαστεί στην Ελλάδα. Την 14η Μαΐου 1920 η 9η Μεραρχία Σερρών, με διοικητή τον Στρατηγό Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, θα καταλάβει τις διαβάσεις προς τη Βουλγαρία και θα συγκεντρωθεί στη Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή). Ταυτόχρονα μια νηοπομπή από είκοσι δύο φορτηγά πλοία, αποβιβάζει τη Μεραρχία Ξάνθης, με διοικητή το στρατηγό Κων/νο Μαζαράκη-Αινιάν, στο Δεδέ-Αγάτς. Γίνεται η υποστολή της Γαλλικής σημαίας και η έπαρση της Ελληνικής. Ο αστυνομικός διευθυντής Κ. Δανιήλ παραδίδει την πόλη. Με την συνθήκη των Σεβρών (28 Ιουλίου 1920) εκτός των άλλων η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Θράκης στην Ελλάδα. Το 1920, με το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πόλεμου, ενσωματώθηκε στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα, με το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, μετονομάστηκε σε Αλεξανδρούπολη.

 Πηγές: www.alexpolis.gr (ιστοσελίδα Δήμου Αλεξανδρούπολης)
          el.wikipedia.org (Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

ΠΑΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Τι να επισκεφθείτε;

Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πανέμορφη παραλιακή πόλη. Ο επισκέπτης μπορεί να περιδιαβάσει στους δρόμους της, να κάνει τις αγορές του, να γνωρίσει τα καφέ, τις ταβέρνες της και τη νυχτερινή ζωή της. Προσφέρει ό,τι μία σύγχρονη πόλη. Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, όποιος καταλύσει στην Αλεξανδρούπολη μπορεί:

  • Να επισκεφθεί και να φωτογραφηθεί στο Φάρο της πόλης. Ο Φάρος για την Αλεξανδρούπολη αποτελεί το σύμβολό της. Τέθηκε για πρώτfaros 5η φορά σε λειτουργία την 1η Ιουνίου του 1880. Το κτίριο του φάρου έχει ύψος 18 μέτρα από το έδαφος και 27 μέτρα (εστιακό ύψος) από τη μέση στάθμη θαλάσσης. Για να φτάσει κανείς στην κορυφή του πρέπει να περάσει τα 98 σκαλοπάτια του με τα έξι μεγάλα πλατύσκαλα. Δίπλα από κάθε πλατύσκαλο υπάρχει στενόμακρο παραθυράκι, προς τη νότια μεριά του, για να φωτίζεται το εσωτερικό του. Έχει φωτιστική φωτοβολία 24 ναυτικών μιλίων.

ΦΑΡΟΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


  • Να επισκεφθεί το παλιό εμπορικό κέντρο της Αλεξανδρούπολης με τα στενά δρομάκια και τα πολλά μικρομάγαζα.
  • Να επισκεφθεί τα μουσεία της πόλης:

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ?Αγγελική Γιαννακίδου?

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

Μουσείο Συλλόγου Σαρακατσάνων Ν. Έβρου

Μουσείο Συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ν. Έβρου

Λαογραφικό Μουσείο Συλλόγου Καππαδοκών Αλεξανδρούπολης

  • Να επισκεφθεί το γειτονικό χωριό της Μάκρης, όπου το καλοκαίρι μπορεί να απολαύσει τις καταγάλανες παραλίες της. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στο γραφικό χωριό ή να επισκεφθεί το λιμανάκι της Μάκρης, όπου βρίσκεται και η σπηλιά του Κύκλωπα, ή την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας.
  • spilia kyklopa
  • Η σπηλιά του Κύκλωπα
  • Να επισκεφθεί τις παραλίες των Δικέλλων και της Μεσημβρίας. Στην περιοχή της Μεσημβρίας βρίσκεται και ο Αρχαιολογικός Χώρος της Μεσημβρίας, όπου οι ανασκαφές ανέδειξαν έναν οικισμό της πρώιμης εποχής του σιδήρου.
  • arxaia mesimbria
  • Αρχαία Μεσημβρία
  • Να επισκεφθεί το χωριό του Άβαντα και τους ?Άγιους Θεόδωρους?, εκκλησία-σπηλιά με σταλακτίτες πάνω σε βράχο και με τοιχογραφίες. Οι Άγιοι Θεόδωροι ήταν δύο ασκητές-νεομάρτυρες της χριστιανικής πίστης.
  • Να επισκεφθεί την Τραϊανούπολη (την περιοχή όπου βρίσκεται και η Άνθεια και το Γυμνάσιό μας), για να καταλύσει στους ξενώνες των ιαματικών πηγών Τραϊανούπολης, στο χωριό Λουτρά. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί, αλλά και να εφαρμόσει θεραπείες βασισμένες στην ιαματική ικανότητα των θερμών νερών της περιοχής.
  • Να επισκεφθεί στη διπλανή πόλη των Φερών την εκκλησία της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας, που χτίστηκε το 1152 από τον Ισαάκιο Κομνηνό.
  • Κοντά στις Φέρες βρίσκεται και το Δέλτα του Έβρου, προστατευόμενη περιοχή με μοναδική χλωρίδα και πανίδα.

(άλλες επιλογές για τον επισκέπτη στην ενότητά μας ?Ο Έβρος?)

 Χάρτης Αλεξανδρούπολης

Είτε πρόκειται να επισκεφθείτε την πόλη μας είτε κατοικείτε εδώ, ένας χάρτης της πόλης είναι πάντα χρήσιμος. Κάντε κλικ εδώ, για να τον κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Μπορείτε και να τον εκτυπώσετε, για να τον έχετε και μαζί σας.

Τοπικές ιστοσελίδες

Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα για την Αλεξανδρούπολη, ίσως σας φανούν χρήσιμες οι παρακάτω ιστοσελίδες:

www.alexpolis.gr

alexpolisonline.blogspot.com

www.oldalexandroupoli.gr

www.alexandroupoli.net/

alexandroupolisnews.blogspot.gr

www.e-evros.gr

 
 


kali sxoliki xronia

ekpaideytiko yliko

dimodiografiki omada

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ

ta video mas

facebook 3

biblioepiskepton

Λίγο σκάκι;

skaki

ksenagisi

Ξενάγηση στην ιστοσελίδα

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Ελληνικός πολιτισμός. Σχολιασμός-ασκήσεις στα φιλολογικά μαθήματα
  • Ασφάλεια στο διαδίκτυο
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία
  • Η εφημερίδα μας, 2011-2012
  • Ανέκδοτα
  • Κείμενα όλων των ειδών
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Άνθειας-Αρίστεινου "Σπάρτακος"
  • Ηλεκτρονικά λεξικά

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

     european soccer European Soccer

      tennis grand slam Tennis Grand Slam

 basketball jam Basketball Jam

free running Free Running

pizza hot Pizza Hot

Rat Fishing Rat Fishing

Rubble Trouble Ruble Trouble

bow master Bow Master

crashdown Crashdown

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΣ στο Google maps

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΘΑ ΗΜΟΥΝ ...

... ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ, ΑΝ ΕΙΧΑ ...