Γιορτή κρέπας
Στις αρχές του μήνα Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία της θρησκευτικής γιορτής της Υπαπαντής (La Chandeleur), γιορτάζεται στη Γαλλία το έθιμο της παρασκευής της κρέπας. Από τα παλιότερα χρόνια, όταν γινόταν οι λιτανείες των πιστών την ημέρα της Υπαπαντής, οι ιερείς μοίραζαν στον κόσμο ψωμί ή κρέπες, για να τους χορτάσουν. Έτσι, προέκυψε το έθιμο της κρέπας. Επίσης, η ονομασία της γιορτής προέρχεται από τη γαλλική λέξη la chandelle=η λαμπάδα, γιατί οι πιστοί κρατούσαν λαμπάδες στις λιτανείες.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, αναβιώνουμε το έθιμο αυτό στο πλαίσιο του μαθήματος γαλλικών. Πραγματοποιούμε μια μικρή γιορτή μέσα στην τάξη, φέρνουν οι μαθητές κρέπες που έχουν παρασκευάσει στο σπίτι τους, αναψυκτικά, ακούγεται γαλλική μουσική. Επίσης, γίνεται μια παρουσίαση σχετική με το έθιμο, τα υλικά για την παρασκευή κρέπας και το έθιμο του να γυρίσεις την κρέπα στο τηγάνι πετώντας τη στον αέρα.
Vive la Chandeleur!
Υπεύθυνη καθηγήτρια και κείμενο: Παπαδοπούλου Φανή (Γαλλικής Γλώσσας)