Νέα ιστοσελίδα

Μεταβείτε στη νέα μας ιστοσελίδα

nea ist

κλικ στην εικόνα

imageslogo

bima mathiton 2

25.01.16

Συνέντευξη από τον πατέρα Ιωάννη Καζάκο

στο συσσίτιο της Μητρόπολης

 

sisitio 2

 

Ποιοι ετοιμάζουν το φαγητό που διανέμεται; Υπάρχουν και εθελοντές;

Εδώ στο συσσίτιο εργάζονται δύο κυρίες, η κυρία Σταυρούλα και η κυρία Κυριακή, αλλά έρχονται και προσφέρουν την εργασία τους και εθελόντριες. Το συσσίτιο βασίζεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά. Απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν πόρους και εμείς πρέπει να βρούμε πόρους, για να τους ταΐσουμε. Πού βρίσκουμε τα χρήματα; Από τον Έρανο της της Αγάπης, που διενεργείται τα Χριστούγεννα. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό. Φέτος με τον Έρανο συγκεντρώθηκαν 60.000 ευρώ, ενώ εδώ εμείς χρειαζόμαστε 80 με 100.000 ευρώ τον χρόνο. Συμβάλλουν και οι ενορίες αλλά και άτομα που έρχονται εδώ και κάνουν δωρεές. Πολλοί, δηλαδή, αναρωτιόνται πού βρίσκουμε τα χρήματα. Τα χρήματα είναι τα δικά σας. Είτε κάποιος θα ανάψει ένα κεράκι στην Εκκλησία είτε θα έρθει να δώσει εδώ ένα όσπριο είτε θα αφήσει κάποιο χρηματικό ποσό. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί το συσσίτιο. Από αυτούς που σιτίζονται δεν πληρώνει κανείς τίποτα. Όλα γίνονται με βάση την εθελοντική προσφορά.

Πού και πώς γίνεται η διανομή του φαγητού;

Το φαγητό μαγειρεύεται, συσκευάζεται και έπειτα διανέμεται από τη μια σε αυτούς που έρχονται από ?δω - είναι αυτοί που τους βλέπουμε καθημερινά να κοιμούνται στα παγκάκια ή να ψάχνουν στους κάδους, άνθρωποι που δεν έχουν πού να μείνουν και εκ των πραγμάτων δεν εντάσσονται σε κάποια ενορία ? και από την άλλη στις ενορίες, που έρχονται και παίρνουν τις μερίδες που τις αναλογούν, ανάλογα με τις καταστάσεις που μας έχουν δώσει. Από τις ενορίες το φαγητό διανέμεται με τη βοήθεια εθελοντών σε όσους έχουν ανάγκη.

Πόσοι είναι αυτοί που προσέρχονται στο συσσίτιό σας;

Δίνουμε περίπου 200 με 220 μερίδες φαγητό ? και όποιος περνάει δεν τον διώχνουμε. Πάντα έχουμε να δώσουμε και αυτό είναι το μεγάλο καλό, το μεγάλο θαύμα που ζούνε όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν εδώ μέσα ? το ότι δεν τελειώνει το φαγητό. Το θαύμα δεν είναι ότι ο Θεός θα ρίξει φαγητό, αλλά όλο και κάτι γίνεται. Και η προσφορά θαύμα είναι. Κάποιοι επιχειρηματίες μπορεί να μας χτυπήσουν την πόρτα και να μας πούνε ότι τους περίσσεψε από το μαγαζί τους φαγητό. Είναι και ο στρατός μας βοηθάει και αυτός. Να τονίσουμε και τη μεγάλη προσφορά που κάνουν και οι Μύλοι Θράκης, που κάθε μήνα μας δίνουν έναν τόνο αλεύρι και εμείς με τη βοήθεια του στρατού το κάνουμε αλεύρι. Και οι φούρνοι που τους περισσεύει το ψωμί μας παίρνουν τηλέφωνο και πάμε και παίρνουμε και από εκεί ψωμί. Έτσι, λοιπόν, όλο και κάτι έχουμε να δώσουμε.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μεγαλώσει ο αριθμός όσων προσέρχονται στο συσσίτιο ή πάντα οι ανάγκες είναι οι ίδιες;

Στις ημέρες μας έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός και αυτό είναι ένα τραγικό γεγονός. Όταν φτάνει ο άνθρωπος να ζητάει ένα πιάτο φαγητό φτάνει στην πλήρη ταπείνωση. Θα ήταν πολύ δύσκολο για όλους μας να χτυπήσουμε την πόρτα εδώ και να πούμε δώσε μου ένα πιάτο φαγητό δεν έχω να φάω. Γι? αυτό και λέμε καμιά φορά πως ακόμα και αδίκως να παίρνει κάποιος ένα πιάτο φαΐ, μόνο την ταπείνωση που περνάει να σκεφτείς ? γιατί όλοι μας θα ντρεπόμασταν να το κάνουμε-, τότε λες δεν πειράζει.

sisitio 1

Είναι το συσσίτιο μόνο για οικονομικά αδύναμους ή και για άλλες κατηγορίες πολιτών;

Είναι μόνο για οικονομικά αδύναμους. Αυτός είναι αυστηρό κριτήριο. Πολλές φορές ακούμε παράπονα ότι δίνουμε φαγητό σε κάποια άτομα που φαίνονται να μην έχουν ανάγκη. Το δεν έχουν ανάγκη είναι σχετικό. Ενώ βλέπεις κάποιον να είναι αξιοπρεπώς ντυμένος και να θεωρείς ότι αυτός δεν έχει κανένα πρόβλημα, αυτός μπορεί αν μην έχει να φάει. Βέβαια ελέγχονται και όσοι παίρνουν φαγητό. Ζητάμε φορολογικές δηλώσεις. Αυτός που απευθύνεται στην ενορία θα ελεγχθεί από αυτήν αν πραγματικά έχει ανάγκη. Αν έχει ανάγκη, η ενορία θα τον βάλει και στο συσσίτιο αλλά και θα βοηθηθεί και από το φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας. Οι έλεγχοι γίνονται, για να γνωρίζουμε αν είναι κάποιος οικονομικά αδύναμος ή δεν είναι. Κάποιος μπορεί να φαίνεται στα χαρτιά ότι δεν έχει τίποτα, αλλά εμείς να γνωρίζουμε ότι έχει πέντε παιδιά και ότι όλα έχουν υψηλούς μισθούς. Τότε θα πρέπει να βοηθηθεί από την οικογένειά του. Θα ψάξουμε, βέβαια, να δούμε και τη σχέση που έχει με τα παιδιά του, γιατί και τα παιδιά του μπορεί να τον έχουμε διώξει τον άνθρωπο.

Μπορείτε να εξυπηρετήσετε και περισσότερους από όσους εξυπηρετείτε;

Όχι, δεν μπορούμε. Όπως είπα όμως πριν, είναι το θαύμα που γίνεται. Παρόλο που η ζήτηση έχει αυξηθεί, παρόλο που εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε μερίδες, παρ? όλ? αυτά δε δυσκολευόμαστε

Πώς αισθάνεστε που βοηθάτε κάποιους συνανθρώπους μας; Ποια είναι τα δικά σας ιδιαίτερα συναισθήματα;

Το να βοηθάς κάποιον δεν είναι μόνο ότι τον βοηθάς και του κάνεις καλό. Βοηθιέσαι κι εσύ. Πείτε ότι αύριο παίρνει φωτιά όλο αυτό το συσσίτιο. Αυτοί όλοι οι άνθρωποι θα πεθάνουν ή πέθαιναν πριν; Δεν πεθαίνει κανείς και δε χάνεται κανένας. Αυτό που κάνουμε εδώ είναι το να κάνουμε πράξη τον λόγο του Ευαγγελίου, το ?αγαπάτε αλλήλους?, το να αγαπάμε τους άλλους και να προσφέρουμε στους άλλους. Αυτή η προφορά που κάνουμε επιστρέφει πίσω σε εμάς, γιατί νιώθουμε καλά εμείς.

Υπάρχουν κάποιοι που ντρέπονται ιδιαίτερα όταν έρχονται στο συσσίτιο; Σας το έχουν πει, σας το έχουν δείξει με κάποιον τρόπο;

Το δείχνουν με τον τρόπο τους και με τον τρόπο που έρχονται να πάρουν το φαγητό. Κοιτάνε προσεκτικά να δούμε μήπως τους δει κανένας, μπαίνουν γρήγορα μέσα, έχουν μια τσάντα όπου βάζουν το φαγητό γρήγορα μέσα και περιποιημένα, ώστε να μην καταλάβει κάποιος.

Είναι, τελικά, ντροπή κάποιος να σιτίζεται από την Εκκλησία;

Όχι δεν είναι καθόλου ντροπή, γιατί αύριο μπορεί να είμαι εγώ. Ενώ σήμερα σιτίζω τους ανθρώπους, αύριο μπορεί να έχω ανάγκη για σίτιση εγώ. Δεν ξέρουμε ποτέ πώς θα τα φέρει η ζωή. Οπότε γιατί να είναι ντροπή; Απλώς ο άνθρωπος νιώθει ντροπή, επειδή είναι ένα αξιοπρεπέστατο όν, το οποίο έχει μάθει να συντηρείται μόνο του, αλλά φτάνει σε κάποια στιγμή που δεν μπορεί να συντηρηθεί.

Η δράση σας καλύπτει και άλλες ανάγκες; Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος που θέλει ρούχα να έρθει στην Εκκλησία;

Αν έρθει εδώ κάποιος και ζητήσει ρούχα, εμείς τον στέλνουμε εκεί που πρέπει να πάει. Συνήθως τα ρούγα διανέμονται στον Άγιο Ελευθέριο και στον Άγιο Νεκτάριο. Αν δεχόμασταν ρούχα εδώ, τότε θα γέμιζε το συσσίτιο ρούχα και θα αλλάζαμε ρόλους ? αντί να δίναμε φαγητό, θα δίναμε ρούχα.

   Συνέντευξη: Δημοσιογραφική Ομάδα Γυμνασίου Άνθειας (σχολ. έτος 2015-2016)

 

kali sxoliki xronia

ekpaideytiko yliko

dimodiografiki omada

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ

ta video mas

facebook 3

biblioepiskepton

Λίγο σκάκι;

skaki

ksenagisi

Ξενάγηση στην ιστοσελίδα

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Ελληνικός πολιτισμός. Σχολιασμός-ασκήσεις στα φιλολογικά μαθήματα
  • Ασφάλεια στο διαδίκτυο
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία
  • Η εφημερίδα μας, 2011-2012
  • Ανέκδοτα
  • Κείμενα όλων των ειδών
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Άνθειας-Αρίστεινου "Σπάρτακος"
  • Ηλεκτρονικά λεξικά

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

     european soccer European Soccer

      tennis grand slam Tennis Grand Slam

 basketball jam Basketball Jam

free running Free Running

pizza hot Pizza Hot

Rat Fishing Rat Fishing

Rubble Trouble Ruble Trouble

bow master Bow Master

crashdown Crashdown

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΣ στο Google maps

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΘΑ ΗΜΟΥΝ ...

... ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ, ΑΝ ΕΙΧΑ ...