Νέα ιστοσελίδα

Μεταβείτε στη νέα μας ιστοσελίδα

nea ist

κλικ στην εικόνα

imageslogo

bima mathiton 2

30.04.15

Ημερήσια εκδρομή σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα

20150429-0077

  Στις 29 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του σχολείου μας στο Διδυμότειχο και στην Ορεστιάδα. Ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες ήταν αρκετά ευνοϊκές, έτσι ώστε να χαρούμε και να ευχαριστηθούμε την εκδρομή.

  Η πρώτη μας στάση ήταν το Διδυμότειχο, μια μικρή κωμόπολη του Έβρου, αλλά με μεγάλη και σημαντική ιστορία. Στη γραφική αυτή πόλη υπάρχουν σημαντικά ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία.

        20150429-0066       20150429-0069

  Ένα από τα μνημεία αυτά είναι και το κάστρο στον λόφο του Καλέ, το οποίο και επισκεφτήκαμε. Εκεί μάθαμε από τον ξεναγό πολλά για την ιστορία αυτού του βυζαντινού μνημείου αλλά και του τόπου γενικά. Για παράδειγμα στο κάστρο διατηρούνται σήμερα 24 πύργοι. Σε κάποιους από αυτούς υπάρχουν μονογράμματα βυζαντινών Αυτοκρατόρων και διακοσμητικά μοτίβα. Επιπλέον, εκτός από τους πύργους είδαμε ναούς και διασκορπισμένες σπηλιές. Τέλος, η θέα, λόγω του υψόμετρου, είναι υπέροχη, αφού φαίνεται από ψηλά όλο το Διδυμότειχο, το οποίο είναι πανέμορφο.

      20150429-0056       20150429-0062

  Επόμενος σταθμός μας ήταν το Στρατιωτικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα όμορφο παραδοσιακό κτήριο. Ξεναγηθήκαμε στην αίθουσα με τα παράσημα που έχουν κατά καιρούς δοθεί σε Έλληνες που διακρίθηκαν στη μάχη. Σε άλλη αίθουσα υπήρχαν φωτογραφίες Ελλήνων που πέθαναν πολεμώντας. Στον πάνω όροφο εντυπωσιαστήκαμε από τον οπλισμό, που περιλάμβανε σπαθιά, όπλα, πιστόλια, πολυβόλα. Υπήρχαν, επίσης, στολές ελλήνων αλλά και ξένων στρατιωτών και διάφορα άλλα στρατιωτικά κειμήλια.

      20150429-0035       20150429-0037

  Από το Διδυμότειχο φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και ξεκινήσαμε για τον επόμενο προορισμό μας, την Ορεστιάδα. Όταν φτάσαμε, αντικρίσαμε μία πόλη με όμορφα σπίτια, κάθετους δρόμους και μεγάλες πλατείες. Εμείς πήγαμε στην κεντρική πλατεία. Εκεί υπήρχε η προτομή ενός αγωνιστή της εθνικής αντίστασης, του Γεώργιου Σταθάτου, και στο κέντρο το άγαλμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου Στ΄. Γύρω από την πλατεία υπήρχαν πολλές καφετέριες, όπου καθίσαμε να ξεκουραστούμε. Πήγαμε και στα μαγαζιά, για να ψωνίσουμε, και κάναμε μια μικρή περιήγηση στην πόλη, για να την γνωρίσουμε καλύτερα.


  Η εκδρομή αυτή ήταν πολύ επιμορφωτική. Είδαμε σημαντικά μνημεία και μάθαμε για την ιστορία τους, θαυμάσαμε κειμήλια που μας ταξίδεψαν νοερά σε ηρωικές στιγμές της ιστορίας μας και διασκεδάσαμε με την καρδιά μας στους δρόμους και στα μαγαζιά!

   Κείμενο: Κασίδου Μαρία, Β1 (σχολ. έτος 2014-2015)

 

kali sxoliki xronia

ekpaideytiko yliko

dimodiografiki omada

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ

ta video mas

facebook 3

biblioepiskepton

Λίγο σκάκι;

skaki

ksenagisi

Ξενάγηση στην ιστοσελίδα

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Ελληνικός πολιτισμός. Σχολιασμός-ασκήσεις στα φιλολογικά μαθήματα
  • Ασφάλεια στο διαδίκτυο
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία
  • Η εφημερίδα μας, 2011-2012
  • Ανέκδοτα
  • Κείμενα όλων των ειδών
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Άνθειας-Αρίστεινου "Σπάρτακος"
  • Ηλεκτρονικά λεξικά

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

     european soccer European Soccer

      tennis grand slam Tennis Grand Slam

 basketball jam Basketball Jam

free running Free Running

pizza hot Pizza Hot

Rat Fishing Rat Fishing

Rubble Trouble Ruble Trouble

bow master Bow Master

crashdown Crashdown

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΣ στο Google maps

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΘΑ ΗΜΟΥΝ ...

... ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ, ΑΝ ΕΙΧΑ ...